söndag 29 januari 2012

Flätsöm

För att börja med provlappen med flätsöm så behövde jag rita upp hjälplinjer


jag använder en penna från det franska företager Bohin
Hjälplinjerna försvinner med lite vatten...
Här är då min provlapp ur lite olika vinklar...

Jag håller fast vid min strama färgsättning- vitt,svart och orange...

Lingarn och moulinegarn är vad jag använt denna gång.

På torsdag blir det nytt stygn!

Annicka

Flätsöm

Så har också jag blivit klar med flätsömmen, och så här ser mitt prov ut.
1 har jag sytt över färgad ostväv med en rayontråd.
2 är skuggsöm under organza. (Provade först med chiffong men det gick inte så bra, eftersom den var lite elastisk, trots att den var uppspänd i sybåge).
3 kallas i min bok för flätstygn fixerad med små stygn.
4 kallas för flätsöm med snärjning 2.
5 har jag inget speciellt namn för.
6 flätsöm i rutor, fast jag valde att sy den lite "friare".
7 kallas för flätsöm med dragsöm. I cirkeln ovanför har jag sytt stygnen lite på varandra.
8 Här har jag sytt "huller om buller" med olika trådar: ull och olika tjocka silketrådar.
9 är ett sätt att försöka fylla en yta.
10,11 och 12 är flätsöm med sidostygn eller som den kallas på engelska chevron stitch.
Övriga garner som jag använt är av moulinetyp (bomull + silke), samt några som liknar tunna pärlgarner (mercerised cotton från Stf Francis samt ett av märket Caron).

Här kanske skuggsömmen syns lite bättre.

Det enda jag hade klart för mig innan jag började med stygnen, var att jag på något sätt ville få in en hopfogning med hjälp av dessa stygn. Samt att jag vill prova skuggsömmen.
För att kunna foga samman, så behövde jag ju klippa isär. Därför ville jag använda ett underlag som inte skulle fransa sig. Därför valde jag denna gång att brodera på "silkpaper".

 Pappret gjorde jag av med hjälp av sprayfärg, värme och förstås silkesfibrer. En bok som jag tycker beskriver denna process på ett bra sätt är denna bok av Sarah Lawrence.
När jag nu förhandsgranskar bloggen, så verkar det som om den fått tillbaks sitt tidigare utseende. Verkar lovande..... hur nu det har gått till:-))

tisdag 24 januari 2012

Flätsöm

Nu har jag sytt flätsöm av olika slag. Det är verkligen roligt att utforska och leta efter hur ett stygn används och beskrivs. I engelska språket säger man uppenbarligen herringbone stich,även om jag tycker att dessa stygn mera liknar flätade fjädersöm. På franska säger man Point de chausson vilket översätts med skosnörningsstygn. Här är i alla fall mina svenska flätstygn: Överst glesa och dubbla och med snärjning samt fixerad med små stygn. Nr 5 och 6 är sk chevronstygn vilket översatt från franskan blit taksparrestygn. Bra namn tycker jag.
I fritt broderi vore flätstygn effektfulla att tex sy fast tyg på tyg. Jag har inte använt dem tidigare men ska nog ta dem i beaktande i framtiden. Skuggsöm är också flätsöm fast då ligger flätan på avigsidan och syns genom det tunna genomskinliga tyget. Detta var nytt för mig. Och roligt!Krävde precision och vass nål och rätt garn. Det mörkt gröna är blomstergarn , för tjockt tycker jag för den tunna chifonen medan moulinégarnet är perfekt. Jag la till några franska knutar för att avsluta mitt skuggbroderi. Detta är rätsidan av broderiet...
... och detta är avigsidan.

måndag 23 januari 2012

Flätsöm på jeans

Det blev en jeanslapp till. Började med att fästa en spets med flätsöm. Sedan gammalt fanns lite plattsöm på lappen. Jag sydde över den med flätsöm. Därefter blev det även en bård med tredubbla flätstygn. Se detaljbilder nedan. Lägg också märke till förstygnen, kunde inte låta bli.
Sedan påbörjade jag en blomma där kronbladen fyllds med flätsöm. Stygnen blev för långa, därför fäste jag ner dem med efterstygn i "kryssen". Här nedan visas två av kronbladen. Återkommer med ytterligare en bild när blomman är klar.

söndag 22 januari 2012

Några fler förstygn och gamla spetsar

Som jag nämnde i går har "Mina Stygn" bidragit till att jag fått fart på mina jeanslappar. När idén med att sy dem i anslutning till min kurs på HV föll, så började jag i stället att tänka i banor av applikation/collage och slaktade ett antal gamla lakansspetsar och spetsdukar som ingen längre använder.

Häromkvällen tog jag fram en lapp med en bit av gammelfasters fviloliteter och började sticka nålen upp och ner. Det blev förstygn som sällskap till spetsen. Av de stygn vi provat är kanske försygnen de som överraskat mig mest. De är betydligt mer användbara än vad jag tidigare insett.

Det kanske är respektlöst att klippa sönder spetsarbeten som tidigare generationer utfört och lagt ner själ och hjärta i och montera på mina gamla utslitna jeans. Förlåt Beata och Ebba i himlen.

Flätsöm

Nu har jag provat på lite flätsöm, det var kul och jag har lärt mig mycket. Jag har provat med lite olika garner men har mest hållit mig till trådbundet sysätt (säger man så?) och inte broderat fritt. Jag resonerade som så att jag borde lära mig stygnet före jag ger mig på det fria uttrycket...
1 & 2 är vanlig flätsöm, bara lite olika tät. 3 & 7 är tät flätsöm i två olika färger. 4 & 6 är gles flätsöm med trädstygn i en avvikande färg. 5 är "tät eller snärjd flätsöm" som jag hittade på Anna Wanner's textiles. 8 är gles flätsöm med langettstygn över.
9 & 10 är chevronstygn, 11 är halva chevronstygn. Sen bestämde jag mig för att försöka med lite friare stygn. 12 är kedjestygn fyllda med flätsöm och 13 är en blomma (eller något) enbart i flätsöm.
Flätsöm tror jag att jag kan använda för att rama in annat som jag syr, men också för att fylla olika former. Just nu är jag mest förtjust i den täta flätsömmen i två olika färger.

lördag 21 januari 2012

Hur använder vi våra prover

Det har varit några intressanta inlägg här, om vad ni gör mer era stygnprover. Jag skulle aldrig orka göra en fin pärm, men oh, så gärna jag skulle vilja ha en.

Som ni säkert förstått så har jag ett jeanslapprojekt på gång. Egentligen vet jag inte riktigt hur det kommer att sluta. Det började i alla fall så här:

Jag träffade en ungdomsvän från gymnasietiden i Örebro. Hon var klädd i en jättefin jacka av jeanslappar. Den var inte broderad, men välgjord och väldigt snygg och habegäret slog till.

När jag för tre år  sedan började på HV:s konstsömnadskurs tänkte jag ta upp jeanslappidén. Jag trodde att vi skulle göra massor med småprover och beslutade mig, på förhand, att mina prover skulle sys på jeanstyg. Men kursen hade ett betydligt kreativare upplägg, så mina lappar blev liggande. Sydde lite då och då, men det blev inget helt av det hela förrän jag hittade "Mina Stygn". Nu passar det perfekt att sy på jeanslapparna och jag drömmer fortfarande om jackan.

När jag fått ihop fyra lappar som passar ihop syr jag samman dem, se bilden ovan. Jag har inte bestämt jackmodell eller utförande i övrigt. Det får komma så småningom. 


måndag 16 januari 2012

Bok till mina stygnprover.

Till inlägget, som Annicka skrev ang. hur hon gör med sina stygnprover, så undrades det i en kommentar hur jag gör. Därför tänkte jag visa min variant.

Är det några andra av er som deltar, som har bestämt hur ni ska göra med era prover, så vore det roligt, att se och höra om era idéer!

Jag har tidigare i min egen blogg, visat ”pärmarna” på boken.
Här kommer nu en samlingsbild på dem.
Som styvnad i pärmarna har jag använt Timtex, som jag tidigare köpt av LappElisa. Det är ett mellanlägg, som är dels stelt, men ändå ger en lite mjuk känsla.
Hon verkar dock inte ha det längre ser jag. Ett alternativ kan då vara fast2fuse, som finns bl.a hos LappElisa, men som också finns på Quiltbiten i Uppsala.
Det kan också finnas hos andra kviltaffärer. Den fast2fuse, som numera tillverkas är dock tunnare än den tidigare tillverkade.
Ett kraftigare mellanlägg (som påminner mer om det ursprungliga fast2fuse) är något som heter Peltex. Det finns dock olika kvaliteter av den. Här kan ni läsa lite om de olika sorterna.


Som ni ser på bilden har jag sen använt öljetter för att kunna fästa ihop pärmarna och sidorna med öppningsbara ringar. 

Av sidorna i boken ser de flesta ut som den till höger på bilden. Har sytt runt tyget på maskin med ett rivbart mellanlägg under. Sådant man använder när man gör maskinbroderier.
Sedan har jag fäst tygbiten på ett lite stadigare papper (scrapbooking) med några små korsstygn.
När sedan nästa sida också är gjord på samma sätt, så syr jag ihop papperssidorna med symaskin (raksöm) längs kanterna.

Den vänstra sidan består av 2 stygnprover med timtex emellan. Har sen ”skarvat” dessa med ett bomullstyg där öljetterna fästs.

För att jag senare ska kunna hitta tillbaks till beskrivningar av stygnen, så har jag skrivit upp vad stygnen heter på de små etiketterna. Beskrivningarna har jag dels på datorn, men har också skrivit ut en del, som jag sparar i en separat tunn pärm. Fast den börjar bli ganska välfylld nu:-))

söndag 15 januari 2012

Förändringar

Jag har länge funderat o funderat på HUR jag ska få till en samlad hög av mina provlappar.
 En hög som sitter ihop - 
ja en slags bok.


På började friskt med att köpa in papp och skar till passpartouer till mina provlappar. 
Klistrade in dem en efter en vartefter nya stygnprover kom till. 
men inte blev det snyggt...ingen skön känsla...

så nu har jag rivit bort all papp och ersätter med remsor från damastservetter.
En del jobb kvar med monteringen så det blir helt o fint.  Men jag tror det blir bättre så här.

Hur gör ni med era prover?

lördag 14 januari 2012

Franska förstygn

Kände att jag ville anstränga mig lite mera med dessa enkla men grundläggande små stygn. Hittade i min franska stygnbibel ung samma stygn som jag sett här sydda av er andra, men med de franska namnen; Point avant surjeté och point de mirliton. Bara för skoj skull.

Tyllträdning är väl också ett slags förstygn

På min konstsömnaskurs testade vi tyllträdning. Det är också förstygn även om vi inte kallade det så. Visst finns det många aspekter på detta enkla stygn.

fredag 13 januari 2012

Stygn 10

Dags för ett nytt stygn, och vi har redan kommit fram till nr 10. 
Fast en del tycker nog att det har dröjt?:-))
Har tänkt att vi kan prova på flätsöm den här gången. Det sägs ju att "kärt barn" har många namn. 
             I boken "Sömmar & stygn" av Anita Gunnars

kan en gles variant av detta stygn också kallas häxsöm eller flanellstygn.
På engelska heter det herringbone stitch. Och en variant av detta kallas chevron stitch.

Medan jag funderat lite på vilket stygn det skulle bli, och hur jag skulle skriva inlägget, kom jag att tänka på landskapssömmar. Googlade förstås en del, och hittade ett par som jag inte hört talas om tidigare, nämligen skånsk utskårssöm (vitbroderi) samt Vingåkerssöm.
Bland övriga (Hälsinglands näversöm, delsbosöm, järvsösöm, anundsjösöm och hallandssöm), så är flätsömmen vanlig i Halland, och kan förekomma i Blekinge. Medan övriga (också utskårssömmen och vingåkerssömmen) saknar den.

Behöver ni beskrivning på hur stygnet/stygnen sys, så hittar ni diverse sådana under stygnlänkarna i vänsterkanten. Vill ni ha mer inspiration av bilder, så googla gärna namnen. Det finns åtskilligt.......

minastygn's photostream

MiaKatarina 2Katarina 1GudrunAnnikaAnnicka 2
Annicka 1AnneliUlla-Britt 6Ulla-Britt 5Ulla-Brittt 4Ulla-Britt 3
Ulla-Britt 2Ulla-Britt 1Katarina 2Katarina 1Gudrun 2Gudrun 1
fabraholicEvaL8 2EvaL8 1Annika 2Annika 1Annicka 2
Våra sydda stygn

Inte lätt det här..... Det hamnade inte där det var tänkt, men nu kom de till bloggen i alla fall, och här kan det väl få bli kvar, ett tag i alla fall:-))
Och med etiketten Bildalbum, så borde det ju vara lätt att ta sig hit fortsättningsvis också.....

Och jag kan börja tänka på vilket stygn som står på tur......