torsdag 8 september 2011

Läggsöm


För några år sedan när det fanns en lokalavdelning av Broderiakademin där jag bor var vi två som visade olika sömmar som användes på medeltiden. På bilden ovan syns från vänster i kronbladen: öglesöm (inte färdigsydd), nerdragen läggsöm (platt metalltråd nerdragen med lintråd), vanlig läggsöm (guldtråd sydd med silke) och till sist är det sammetssöm och öglor av guldtråd. Den mörka delen är sydd med min favorit: Dubbel läggsöm.


Hjärtan med dubbel läggsöm i olika varianter: grön: silke, guldtråd, rött: ullgarn.


Dubbel läggsöm: Först spänner man trådar tätt tillsammans över ett område av bottentyget, vinkelrätt eller snett över dessa spänns trådar av samma garn. De senare sys ner med en tredje tråd som i vanlig läggsöm.

Detta får räcka som läggsöm. Jag har lite påbörjad langett som inte är klar. Den lilla kärven har jag heller inte hunnit med. Dock har jag sytt en kusin till kärven på ett par vantar. Vantarna finns här på min blogg.

Tillägg: Nerdragen läggsöm: För att spara på ett dyrbart material, t ex guldtråd, ligger den till större delen på rätsidan och fästs ner genom att den dras ner till baksidan med en tunnare och ofta mycket billigare tråd.

5 kommentarer:

Mia sa...

Härlig läggsöm. Helt fantastiskt hur det går att variera, det kanske blir ett favoritstygn.

annicka sa...

Vilka inspirationsbilder! Jag kan nog få till en bagge med det här stygnet också ;-)

Katarina sa...

Härlig inspiration du bjuder på! Vad är det för skillnad på ”nerdragen” läggsöm och ”vanlig”?
Är det att man drar åt det sydda stygnet hårdare, eller?

Gudrun sa...

Inspirerande bilder.Så fina broderier!

Ulla-Britt sa...

Dubbel läggsöm är nytt för mig. Måste testas.