måndag 17 oktober 2011

Ännu fler knutar

Jag håller fortfarande på med knutprojektet. Här kommer ytterligare en lapp med knutar.

Först dekorerades hålen i en spets med franska knutar. Sedan tränade jag på fyrbenta knutar (four legged knots). De var inte så lätta att sy dem regelbundna och fina. Men efter ett antal försök och studier av denna webbsida gick det ganska bra.

Nästa utmaning var avlånga knutar (bullion knots) som snabbt blev min favorit. Jag har försökt att sy dessa knutar tidigare utan att lyckas, men nu har jag lärt mig. Det finns många bra instruktioner på webben.

På mitt kursbroderi behövde jag linjer och ytfyllnad.
Då blev det coralstygn (coral stitch) som var enkla att sy. Perfekt för linjer som alternativ till stjälksöm. Den långa vita linjen är och portugisisk knutsöm (Portuguese Knotted Stem Stitch). Den var lite svårare att sy, men jag hittade en bra beskrivning i min stygnbok.

Testade också dubbla efterstygn - kommer inte ihåg vad det kallas. De är egentligen inte knutar, men ser ut som sådana om man syr dem tillräckligt tätt.

Den röda fläcken högst upp till vänster är y-stygn och det svara strecket därunder är en ritad linje som jag ännu inte fyllt med stygn.                              
Sedan kunde jag inte låta bli att försöka mig på rosor med avlånga knutar, även om de inte passar in i mitt kursprojekt.


Hur mitt kursarbete fortskrider kan du se på min blogg. Här och Här. Passar på att visa en detaljbild så att ni får se att jag kan sy på annat än jeanstyg.

På denna detaljbild finns franska knutar, avlånga knutar, pistillstygn och coralsöm och portugisisk knutsöm.

6 kommentarer:

Katarina sa...

Vilket härligt arbete du håller på med! Så mycket fina knutar. Roligt med den 4-benta, en ny bekantskap för mig.

Ulla-Britt sa...

Det är faktiskt jätteroligt att gå på djupet med en stygntyp. Vi håller ju på i fyra veckor med knutar. Men nu är det snart slut. Jag har bara ett par områden på väsklocket att brodera. Sedan kommer det svåra - monteringen.

Gudrun sa...

Så fina stygn du visar upp. Jag måste lära mig att sy fina rosor:-)

Lappmia sa...

Ditt kursarbete ser helt fantastiskt ut!!

Gunilla sa...

Helt fantastiska knutar!

Karin sa...

Vilka knutar är det som blir så där avlånga? Jag har aldrig ens tänkt att knutar kan vara annat än prickar! Nu har jag lärt mig något nytt.