fredag 6 januari 2012

Fler förstygn

Förstygn är väl knappast en nyhet för någon i denna grupp. Jag lärde mig sy förstygn redan i första klass i småskolan, som det hetter då. Det var nog första gången jag förstod att det är roligt att brodera. Hela klassen fick sy fina dukar på aidaväv med pärlgarn i blått och rött. Även pojkarna fick sy, vilket ansågs lite konstigt på den tiden. Men jag minns att vår fröken sa att alla måste lära sig att sy.

Problemet med detta enkla stygn är väl först och främst att hitta kreativa användningsområden och stygnet kan användas till mycket. Jag inspirerades av Mrs Moens fina väska till ränderna på bilden ovan. Garnet är konstsilke från en loppis. Jag fick hur mycket som helst för 5 kronor, men färgerna var begränsade till lejon/gult/rosa. Tyget är linnegardin från IKEA. Ännu vet jag inte hur jag ska använda det, som gardin, till en tunika el dyl

5 kommentarer:

annicka sa...

ja det enkla är oftast det snyggaste!!
jag kommer också ihåg duken med förstygn i blått o rött med fransar längs sidorna...undrar om vi gjorde sådnana alla i hela Sveriges skolor under 60 talet?

Lappmia sa...

Enkelt, men väldigt fint!

Ulla-Britt sa...

Då är jag lite äldre än du Annicka. Vi sydde dukarna redan 1955. Det kanske ingick i lärarutbildningen på den tiden att man skulle lära ut att sy sådana dukar. Jag minns också fransarna. De blev glansiga och fina.

BarbroLi sa...

Här är en till med duk från 1955! Tänk vad amna har lagrat i sitt minne och så finns det plötsligt där när man "trycker" på rätt knapp. Fina stygn! Gardinen kommer att bli fantastisk med dina vackra silkesränder.

annicka sa...

Hej igen
jag kan ha sytt den duken 1962 eller 63 så det hängde nog i länge vad textillärarna lärt på sin utbildning.