måndag 16 januari 2012

Bok till mina stygnprover.

Till inlägget, som Annicka skrev ang. hur hon gör med sina stygnprover, så undrades det i en kommentar hur jag gör. Därför tänkte jag visa min variant.

Är det några andra av er som deltar, som har bestämt hur ni ska göra med era prover, så vore det roligt, att se och höra om era idéer!

Jag har tidigare i min egen blogg, visat ”pärmarna” på boken.
Här kommer nu en samlingsbild på dem.
Som styvnad i pärmarna har jag använt Timtex, som jag tidigare köpt av LappElisa. Det är ett mellanlägg, som är dels stelt, men ändå ger en lite mjuk känsla.
Hon verkar dock inte ha det längre ser jag. Ett alternativ kan då vara fast2fuse, som finns bl.a hos LappElisa, men som också finns på Quiltbiten i Uppsala.
Det kan också finnas hos andra kviltaffärer. Den fast2fuse, som numera tillverkas är dock tunnare än den tidigare tillverkade.
Ett kraftigare mellanlägg (som påminner mer om det ursprungliga fast2fuse) är något som heter Peltex. Det finns dock olika kvaliteter av den. Här kan ni läsa lite om de olika sorterna.


Som ni ser på bilden har jag sen använt öljetter för att kunna fästa ihop pärmarna och sidorna med öppningsbara ringar. 

Av sidorna i boken ser de flesta ut som den till höger på bilden. Har sytt runt tyget på maskin med ett rivbart mellanlägg under. Sådant man använder när man gör maskinbroderier.
Sedan har jag fäst tygbiten på ett lite stadigare papper (scrapbooking) med några små korsstygn.
När sedan nästa sida också är gjord på samma sätt, så syr jag ihop papperssidorna med symaskin (raksöm) längs kanterna.

Den vänstra sidan består av 2 stygnprover med timtex emellan. Har sen ”skarvat” dessa med ett bomullstyg där öljetterna fästs.

För att jag senare ska kunna hitta tillbaks till beskrivningar av stygnen, så har jag skrivit upp vad stygnen heter på de små etiketterna. Beskrivningarna har jag dels på datorn, men har också skrivit ut en del, som jag sparar i en separat tunn pärm. Fast den börjar bli ganska välfylld nu:-))

4 kommentarer:

annicka sa...

Ja det blir så bra, både välarbetat och överskådligt!

Lappmia sa...

Din bok är väldigt vacker och så välgjord!

Gunilla sa...

Vacker bok, ser fram emot att få se den någon gång! kram

Ulla-Britt sa...

Jag syr som bekant pe jeanstyg just nu. När jag fått ihop 4 lappar som passar tillsammans syr jag ihop dem. Tänkte att det så småningom ska bli en jacka, men det kan lika gärna bli något annat. Visade för några dagar sedan fyra hopsydda lappar på min blogg. Se: http://ullabritt.wordpress.com/2012/01/13/stygnovningar/