Välkommen till MINA STYGN.
Vi tolkar fritt, leker och utforskar stygn tillsammans
"what if..."
lördag 14 januari 2012
Tyllträdning är väl också ett slags förstygn
På min konstsömnaskurs testade vi tyllträdning. Det är också förstygn även om vi inte kallade det så. Visst finns det många aspekter på detta enkla stygn.
Ibland är det konstigt... av olika skäl står jag i begrepp att tillverka en brudslöja... (hi hi!) Jag knypplar just nu en uddspets, men skulle gärna vilja låta mönstret "växa" uppåt över själva slöjan för att det ska bli lite mjukare övergång, och för att spetsen ska upplevas som bredare än den är! Jag har alltså tänkt en del på det här med tyllträdning som jag bara hört talas om, inte vet något om. Nu vet jag i alla fall att det är jämförbart med förstygn... har du, som gått kurs, någon mer information att ge mig skulle jag bli så oerhört tacksam, så du kan inte ana! Du kanske har tips på någon litteratur eller vill berätta själv? Jättetacksam för svar...
Jag skrev lite mer om tyllbroderi på min blogg för en tid sedan http://ullabritt.wordpress.com/2011/10/21/tyllbroderi-verkade-omojligt/. Jag föreslår att du testar på en liten lapp med ett stödtyg i avvikande färg under. Det är lättare att rita motivet på bakgrundstyget än att räkna hålen i tyllen. Om du ska göra stora motiv behöver du spänna upp tyllen i en ram, men för små motiv kan man hålla det i handen om man är lätt på handen och inte drar åt tråden hårt. Tyllen tråcklas fast på bakgrundstyget. Jag vet inte så mycket om vilket material som är lämpligast, men jag föreställer mig att man ska ha ett lätt garn som inte tynger ner tyllen.
3 kommentarer:
Tyllträdning heter det så? Jag tror att jag har en duk i den tekniken bland gömmorna som någon släkting gjort. Måste leta.
Kul att du visade
Ibland är det konstigt... av olika skäl står jag i begrepp att tillverka en brudslöja... (hi hi!) Jag knypplar just nu en uddspets, men skulle gärna vilja låta mönstret "växa" uppåt över själva slöjan för att det ska bli lite mjukare övergång, och för att spetsen ska upplevas som bredare än den är! Jag har alltså tänkt en del på det här med tyllträdning som jag bara hört talas om, inte vet något om. Nu vet jag i alla fall att det är jämförbart med förstygn... har du, som gått kurs, någon mer information att ge mig skulle jag bli så oerhört tacksam, så du kan inte ana! Du kanske har tips på någon litteratur eller vill berätta själv?
Jättetacksam för svar...
Jag skrev lite mer om tyllbroderi på min blogg för en tid sedan http://ullabritt.wordpress.com/2011/10/21/tyllbroderi-verkade-omojligt/. Jag föreslår att du testar på en liten lapp med ett stödtyg i avvikande färg under. Det är lättare att rita motivet på bakgrundstyget än att räkna hålen i tyllen. Om du ska göra stora motiv behöver du spänna upp tyllen i en ram, men för små motiv kan man hålla det i handen om man är lätt på handen och inte drar åt tråden hårt.
Tyllen tråcklas fast på bakgrundstyget. Jag vet inte så mycket om vilket material som är lämpligast, men jag föreställer mig att man ska ha ett lätt garn som inte tynger ner tyllen.
Skicka en kommentar