tisdag 7 februari 2012

Queen Stitch

Första försöket
Jag gav mitt glatt i kast med att testa queen stitch men tyckte att det var svårt. Jag tog för tät väv och hade för många trådar i varje stygn.

Andra försöket
Jag Googlade lite på "queen stitch", "renaissance stitch" och "rococo stitch" (kunde inte hitta något svenskt namn?) och hittade flera intressanta diskussioner och versioner av detta stygn. Någon skrev att skillnaden är att man har syr fyra gånger på samma ställe i queen stitch, men sex gånger med rococo stitch. I mitt första försök gjorde jag sex gånger men jag ändrade nu till fyra. Mitt andra försök började jag med att göra en enkel hjärtform som jag senare ramade in med både stående och liggande "diamanter".

Tredje försöket
På webben hittade jag The Victorian Sampler som i märkduken Love Blooms hade med några små blommor baserade på Queen Stitch. Jag tycker att de är ganska söta.

Fjärde försöket

På webben hittade jag också National Academy of Needlearts som har mönster till ett höstträd där en del löv är broderade med Rococo stitch. Inspirerad av detta försökte jag också göra ett lite friare broderi med queen stitch.
Femte försöket
På ett annat ställe hittade jag en beskrivning av ett diagonalt stygn, som jag provade. Det var kul, men trådarna blev väldigt långa och kan nog lätt fastna i något.

Sjätte försöket

I boken "Samplers" av Susan Mayor och Diana Fowle finns bilder på bårder som jag tror är gjorda med vårat stygn. Jag gjorde en bit bård och är själv mycket nöjd - kanske jag skulle ha provat andra färger, men det spelar inte så stor roll.
Närbild, sjätte försöket

När jag började brodera var det med korsstygn. Jag upplever det som väldigt avslappnande att brodera stygn som styrs av vävens trådar, där jag får sitta och räkna och röra mig rytmiskt över ytan. Det var på samma sätt med det här stygnet - när jag väl förstod hur jag skulle göra...

Nu skulle jag vilja göra något som använder detta stygn. När jag har surfat runt har jag hittat små väskor som är täckta av queen-stitch-broderi som är inspirerande. Jag skulle också vilja prova att göra en fri version med ullgarn på ylletyg.

8 kommentarer:

annicka sa...

Jag läste med glädje ditt inlägg om queen, renessance och rococo stygnen. Så mycket intressant du hittat. Dessutom kul att du gjort flera försök med att omsätta det till broderi.

Wivi sa...

Det där var jättesnygga stygn. Har en hel del aidaväv så jag måste prova vid tillfälle. Har du sytt med DMC-garner?

Katarina sa...

Roligt att få ta del av dina efterforskningar och alla prover du sytt av stygnet! Eller kanske snarare stygnen.... Du har verkligen varit grundlig i dina undersökningar.

Karin sa...

Ja, jag har använt tre trådar DMC-garn.

Det var ett kul stygn att prova som jag antagligen inte hade hittat fram till av mig själv.

Gudrun sa...

Så fina mönster du sytt upp,verkligen läckra prover och användbara stygn.

Barbro Li sa...

Kul! Och vilken färgrikedom! jag har inte kommit mig för att gå vidare med dessa nya stygn- efter ett simpelt första försök. Jobbar just nu frenetiskt med mitt löv som ska vara klart till helgen. Men jag återkommer!

Ulla-Britt sa...

Tack för ditt inspirerande inlägg. Har inte kommit igång än med detta stygn. Behövde en liten knuff.

Annika sa...

Fantastiskt vad du testat. Det blir mycket effekt.