måndag 18 juni 2012

Kråkkärlek


Måste erkänna att kråkspark är mitt älsklingsstygn! Det är något med sättet att föra nål och tråd genom tyget som för mig faktiskt är själva kontentan av att stygna. Så meditativt och avkopplande. Jag skulle kunna sy kråkspark i oändlighet bara för att få sitta still. Min första kråklapp är inspirerad av Annicas första sparkuppmaning. Att sy samma stygn i färgcirkelns alla färger - eller de lösa trådar som fanns i min tuss av lösa trådar. Så här i efterhand tänker jag på Moses brinnande buske.

Kråklapp 2
 Så tittade jag i mina böcker vad som står om kråkspark, och i de flesta av dem tas bara enkel spark upp. Men i den gamla trotjänaren SÖMMAR och STYGN av Grete Petersen och Elsie Svenås från 1972 så presenterar man flera varianter av kråkspark. Kråkspark i grupper, kråkspark med kedjestygn, glesa kretastygn eller rak öppen kråkspark också kallad dubbelt kedjestygn. Trädet här ovan har jag "lånat" från Petersen o Svenås med några personliga variationer. Mest gillar jag stammen = rak sluten kråkspark och så kråkspark med kedjestygn 3 och 7 på väster sida och 2 på höger. Den högra är absolut mest olydig och spretig. 
På franska kallas kråkspark pointe d´épine ( tallstygn).
Hos Jytte Harboesgaard finns spansk och vriden kråkspark också. Måste nog testa dem också...

8 kommentarer:

EvaL8 sa...

Hej. Jag tittar ofta vad ni gör. Själv har jag broderat väldigt lite senaste året. Skulle det vara möjligt med fler än de två senaste inläggen som visas? Det är lite trist att hela tiden klicka på äldre inlägg.Jag ska försöka med lite broderande i sommar. Jättekul att titta på det ni gör!!

Karin sa...

Jag tror att jag börjar förstå din kärlek till kråksparken! Det syns i dina broderier att det är ett mångsidigt, lite busigt men samtidigt kontrollerat stygn som man kan göra väldigt mycket med. Så kul med dina källor som visar på så många varianter.

Majken sa...

Fina fina kråkstygn :)

Gudrun sa...

Så läckert det kan bli!

Anonym sa...

Roligt sätt att presentera varianterna i ett träd. Gillar det lite vilda uttrycket och fågeln i toppen är jättefin.

annicka sa...

Så inspirerande ett stygn kan vara! Moses brinnande buske tänkte jag på direkt innan jag läste texten. Så där har du verkligen lyckats! Trädet med de slutna stygnen till stam är busigt och gör en glad!

Nu har jag ändrat till 10 inlägg per sida.
Tack Eva8 för din uppmärksamhet.

Katarina sa...

Och jag tänkte majbrasa om första lappen:-))
Härliga variationer och så många olika det finns!

Barbro Li sa...

Det är verkligen uppmuntrande att läsa era trevliga kommentarer. Tack!