lördag 21 juli 2012

Kutchwork

Nä, men vad skönt att äntligen få skiva på svenska igen! På min egen blog låtas jag ju skriva engelska, men det är nog mera svengelska, eller kanske Germlish efter 30 år i Tyskland. Kanske germlishka är det bästa ordet. Strunt i det, huvudsaken är att de otrolig trevliga och snälla damerna hos Mina Stygn inte blivit sura på mig, fastän jag har lekt struts med huvudet nere i sanden så länge. Jag brukade oroligt snegla på Blogger lite nu och då för att se om de redan kastat ut mig, men icke sa Nicke. Tack för det!

Under det senaste året blev det inget broderi av för mig. Min tennisarm betackade sig på det skarpaste varje gång jag ens tittade på en synål. Istället fick jag fart på symaskinen och lite ett och annat. Det trevliga med bloggandet är ju att man träffar så många andra människor som håller på med liknande saker och får många nya ideer.

För sex veckor sedan började jag med en s. k. bee. En bee baserar sig på en grupp av människor som syr tillsammans. Det finns olika sorter, med väldigt olika regler.
Min heter Afrikas stjärna och baserar sig på ett otroligt populärt spel från mitt eget hemland, Finland. I gruppen är 16 deltagare från alla kontinenter och med helt olika bakgrunder. Ideen är att sy ett block med motiv från det egna hemlandet enligt de specifikationen månadens bee mamma gett.

Okay, okay, det här börjar bli väldigt långtråkigt, men vi är snart där. Ge inte upp ännu!
Förra månaden var Patti från Saskatchewan in Canada bee mamma och hon fick många helt underbara block. Ett av dem kom från Indien och sytt i s. k. kutchwork. Jag har aldrig sett någonting liknande här och jag blev genast jätteförtjust.



Stygnet är traditionellt och kommer från Kutch, Gujarat, Indien. Paisley är ett vanligt motiv i indiskt broderi. Om någon vill lära sig sy det här stygnet är den här länken bra: Kutchwork tutorial. Jag har inte provat det ännu, men det står högt uppe på min lista.

Och Veena? Hon kommer från Chennai, staden hette Madras tidigare.

 Veena; this is for you! Thank you for allowing us to admire your work.
 

 Så här fina stenreliefer finns det här i trakten.



Damerna brukar rita fina mönster av sand framför husen varje morgon.

Fin sommarhatt!









Ha det så bra, vi ses igen.
Kram, May

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ramlade över en bloggpost om Kutchwork av en slump häromdagen, och sedan skriver du om det här. Det verkar mycket intressant. Detta måste provas någon gång. Tack för bra länk.

annicka sa...

Tack May för ett jättetrevligt inlägg! Det känns som en frisk fläkt med broderi från en annan kontinent.
jag ska utforska detta vidare. Återkommer. Kram