lördag 2 mars 2013

Cloud Stitch


Nu har jag arbetat med Cloud Stitch ett tag. Jag har letat i olika stygnböcker och på bloggar för att lära mig mera om detta stygn men jag tycker att det är lite förvirrat. I de bloggar som Annicka hänvisar till kallas ju stygnet både Cloud Filling Stitch och Cloud Stitch. Jag har förstått att det är en av många olika nätbottnar eller bottensömmar. Här har jag sytt 6 variationer på nätbottnar. Nätbottnar eller bottensömmar används ju flitigt i landskapsbroderier. Här nedan ser ni mina stygn som jag tror är besläktade med Cloud Stitch.
 
1.      Cloud Filling Stitch – Nätbotten – Point de Nuage – Förstygn med dragsöm
2.      Open Wave Stitch – Point de Vague
3.      Nätbotten. Diagonala rutor fixerade med korsstygn.
4.      Nätbotten. Korslagda trådar fixerade med överliggande korsstygn över varannan ruta.
5.      Cloud Stitch
6.      Wave Filling Stitch
Böcker jag letat i är:
Sömmar& Stygn av Grete Petersen – Elsie Svenås;
La broderie point par point av Betty Barnden i övers från eng.
Stygn, sömmar och tekniker av Jytte Harboesgaard
 
Jag har använt Cloud Filling Stitch i hjärtat jag broderat på en gammal bomullsservett. Med sådana här bottensömmar måste man vara väldigt planerad i sitt broderande. Jag gillar ju att brodera ungefär som när jag klottrar eller skissar med en penna. Då är dessa stygn inte det första man kommer att tänka på, men i skånskt yllebroderi är de ju självklara. Och jag är numera  förtjust i att brodera på ylle också.

4 kommentarer:

Gudrun sa...

Så vackra broderier du gjort med detta stygn och en grundlig genomsökning också.-
Har också funderat på var det kan passa in.

annicka sa...

Barbro, så bra med din genomgång av stygnet. Just att brodera som jag klottrar är lättare för mig också men jag strävar ständigt efter ordning o reda ~ planering - så det blir balans i livet och då kan ju även strikta broderier vara en del i det.

annicka sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Katarina sa...

Roligt att ta del av ditt sätt med detta/dessa stygn, och hur du har jobbat med det. Blev dekorativt med "rutindelningen", och ihop med andra stygn i hjärtat passar det jättebra. Känns svårt att variera detta, så det var ett bra alternativ att testa några andra "bottnar" också.