måndag 25 februari 2013

Mitt sätt att arbeta med stygnen.

Har inte haft en tanke på att mitt sätt att arbeta med våra olika stygn skulle kunna vara intressant för andra. Men nu har jag blivit ombedd att försöka beskriva lite hur jag gör.

Skaffade en enkel plastmapp att samla papper med stygn och stygninspiration i. För jag insåg ganska snart, att sitta framför datorn och brodera kändes inte särdeles kul. Och det fanns så många fler stygn, variationer och inspiration på "nätet", än vad som finns i mina böcker. Och på så viss kan jag också lätt gå tillbaks, för att se vad och hur jag sytt.
Några stygn, t.ex. kedjestygn, upptäckte jag att det fanns så otroligt många varianter på de engelsk språkiga sidorna, att jag kände ett behov av att försöka jmf. och kolla om jag hittade svenska benämningar på dem. Det blev då en sida som den till höger här ovan. Där antecknade jag också var och om jag hade dem i någon av mina broderiböcker. Har gjort så med några stygn till (knutar, palestrinastygn, langett, efterstygn).
På vissa stygn, där jag inte haft en beskrivning på hur de sys, har jag samlat bilder och text och gjort en utskrift av dem t.ex som här med korallstygnet.
 
Vissa stygn har jag samlat inspirationsbilder av och gjort utskrifter av som dessa exempel.
 
Kom på att jag i samband med stygnprovningen, även skulle kunna passa på att testa mina olika färger lite grand. Så innan jag började brodera, sprayade och målade jag en del tygbitar och papper (som jag tänkt använda till montering). En del av dem har jag kvar ännu.
 
Vissa av tygbitarna har även fått fungera som inspiration till hur jag ska sy stygnen, som t.ex. med stjälkstygnen här ovanför.
Till andra, har någon bild jag sett på nätet, inspirerat mig hur jag kan använda stygnen.
Det senaste provet jag sydde minns jag fortfarande vilken bild det var som jag inspirerades av. Det var bilden nere till vänster.
 
Sedan skissade jag upp ett förslag (mitten), där jag även antecknat vilka stygn jag tänkt använda mig av, och var någonstans. Vill ju inte riskera att missa något:-))
Medan jag sedan broderar, antecknar jag (ibland, i alla fall), även vilken/vilka trådar jag använt.
Till höger ses mitt färdiga prov. Allt för likt inspirationsbilden blev det väl inte hoppas jag?
Kanske kan detta tjäna lite som inspiration, hur ett sätt att jobba kring stygnen kan vara.
Hur gör ni andra? 

3 kommentarer:

annicka sa...

Hej

ja det var intressant att läsa om hur du gör. Genom att arbeta igenom varje stygn såsom du gör så lär man sig ju på flera sätt...
Sen har du det kvar på ett smart sätt - verkligen klokt!
Jag gör inte så -inte alls så systematiskt men där är ju du o jag olika :)) kanske att jag ger en glimt av mitt sätt vid något annat tillfälle :))

Barbro Li sa...

Så elegant och ordentligt. Mina stygn ligger fortfarande i en hög - får se vad det kan bli av dem. Jag har ju flera att sy ikapp eftersom jag inte kom med förrän efter ett tag. Men det känns roligt att götra något av detta efter din fina presentation Katarina.

Gudrun sa...

Överskådligt och inspirerande.Mina prover ligger lite här och där och passar inte att sätta ihop.Du måste nog ha haft en tanke /plan redan från början.